ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΝ» ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 7.11.2021 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 19.11.21

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις, Το Τάμα του Έθνους | 0

Ἐν συνεχείᾳ προηγουμένων Δελτίων Τύπου σήμερα ἀνακοινώνουμε τοὺς χαιρετισμοὺς φίλων τοῦ Τάματος ποὺ ἀνεγνώσθησαν στὴν Ἡμερίδα.
Ὁ φίλτατος Καθηγητής, Ἀντιδήμαρχος Κερκύρας, Δρ. Δημήτριος Μεταλληνος, μᾶς ἐμίλησε ζωντανὰ καὶ θὰ τὸν ἀπολαύσωμε προσεχῶς ἀπὸ τὸ Video τῆς ἐκδηλώσεως.

δρ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 7.11.21

—–
Θέμα: RE: Δήμος Ναυπλιέων, Σύλλογος «Δημιουργώ» Ναυπλίου, Τάμα του Έθνους, Ημερίδα για την Εθνικὴ Παλιγγενεσία, Δελτίο τύπου,31.10.2021
Ημερομηνία: Tue, 2 Nov 2021 14:28:02 +0200
Από: Silogos Diadosis Ton Ellinikon Grammaton <sdeg@otenet.gr>
Προς: iphpa@fotinigrammi.cosmotemail.gr

Καλημέρα σας,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην Ημερίδα για την Εθνική παλιγγενεσία , αλλά δυστυχώς αδυνατώ να παρευρεθώ.
Καλή επιτυχία!
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Ζαΐμης
τ.Υπουργός

 

 

 

 

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
κ. Αντιπρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

H σημερινή σας ημερίδα από το «Βουλευτικόν» του Ναυπλίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει την ιστορικότητα του νέου κράτους των Ελλήνων. Γιατί μπορεί το Έθνος να είναι ένα διαρκές ιστορικό γεγονός, η ίδρυσις όμως του νέου κράτους είναι ένα πολύ συγκεκριμένο, οριοθετημένο, ιστορικά και χρονολογικά γεγονός.
Το νέο κράτος στους Έλληνες δεν παραχωρήθηκε. Διεκδικήθηκε. Μέσα από την Παλιγγενεσία. Το προσκλητήριο δηλαδή προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό, να συγκεντρωθεί για να εξελίξει μίαν Εθνικήν, Λαϊκήν, Απελευθερωτικήν Επανάσταση. Δύο αιώνες μετά οι Έλληνες μέσα από το νέο κράτος τους, διέψευσαν τις «Κασσάνδρες» του τότε αλλά και στην συνέχεια, μέχρι του παρόντος τολμούν να δηλώνουν ότι οι Έλληνες δεν εδικαιούνταν και δεν δικαιούνται κράτος.
Το μήνυμα ήταν και είναι ότι η Επανάστασις, απέναντι στις αυτοκρατορικές και φεουδαρχικές δομές της Οθωμανίας, πέτυχε. Το εθνικό Κράτος των Ελλήνων γιγαντώθηκε, δομήθηκε, εδραιώθηκε, καθόρισε εξελίξεις για ολόκληρες γεωπολιτικές περιοχές. Έθνη απέκτησαν κράτη. Λαοί συνομολόγησαν Έθνη. Κοινότητες διεκδίκησαν την ευημερία. Η Ελληνική Επανάστασις του 1821, άνοιξε «τις πύλες της Ιστορίας» προς μία επόμενη εποχή για τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό και το Δικαίωμα στην Ελευθερία.
Το λάβαρο της ένοπλης εξέγερσης κυμάτισε την ημέρα του Ευαγγελισμού, στις 25 Μαρτίου 1821. Ο συμβολισμός έντονος. Σαφώς επρόκειτο περί μίας Επαναστάσεως Εθνικής και Χριστιανικής.
Ο κοσμοπολιτισμός των Ελλήνων διάχυτος πλέον, με την ύπαρξη του νέου κράτους που εξελίσσεται έχει να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο.
Λυπάμαι που οι υποχρεώσεις μου στο Υπουργείο δεν μου επιτρέπουν να βρεθώ εκεί, στην σημερινή εκδήλωση. Επιθυμώ όμως να με λογίζετε δίπλα σας, ανάμεσα σε σας, ως προς την αίσθηση του χρέους απέναντι στην Πατρίδα και τον Θεό, που μέσα από την άσκηση των κυβερνητικών μου αρμοδιοτήτων επιχειρώ να υπηρετώ καθημερινά.
Επίσης θα ήθελα να με υπολογίζετε ως συμμαχητή σας, στην προσπάθεια για το χτίσιμο ενός μνημείου-Εκκλησίας, ως σύμβολο και ορόσημο της Παλιγγενεσίας. Το «τάμα του Έθνους».
Η μία γωνιά του τριγώνου που ακουμπά στην Αθήνα και συμπληρώνεται χριστιανικά, ηθικά και οικουμενικά από τον Άθω στον Βορρά και την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Πόλη.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην εκδήλωση σας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

6.11.2021

 

 

 

 

 

7.11.2021
Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι,
σας συγχαίρω για τις συνεχείς προσπάθειες για την υλοποίηση του Τάματος του Έθνους, αυτής της σπουδαίας υπόσχεσης των Αγωνιστών του 1821, που καλείται η σημερινή μας γενιά να υλοποιήσει, παρά τις αντίξοες συνθήκες από πλευράς επίσημων παραγόντων.
Είθε να ευοδωθούν οι αγώνες σας. Αγκαλιάζουμε την προσπάθειά σας και σας συμπαραστεκόμαστε. Λυπούμαι διότι αδυνατώ να παραβρεθώ στην τόσο σημαντική κι αξιέπαινη σημερινή σας ημερίδα, διότι σήμερα μετέχω σε μια εκδήλωση εις μνήμην αδίκως δολοφονηθέντων συμπατριωτών μας από τους Βουλγάρους κατά την περίοδο 1943-1945 στις Σέρρες.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΧΑΙΤΙΔΗΣ
Τ. Νομάρχην Θεσ/κης, τ. Περιφ.Ἠπείρου, τ.Πρόεδρον Ἐπιτρ.τῆς Βουλῆς γιὰ τὸν Ἀπόδημον Ἑλληνισμὸν τῆς Διασπορᾶς, τ. Βουλευτήν

Χαιρετίζω ἐγκαρδίως τὴν Ἡμερίδα ἐπ’εὐκαιρίᾳ τῆς 200ης ἐπετείου τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας ἡ ὁποία διοργανώνεται ἀπὸ τὸν Δῆμο Ναυπλιέων ἐν συνεργασία μὲ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους, τοῦ ὁποίου ψυχὴ εἶναι οἱ προσωπικοί μου φίλοι κα καὶ κος Αἰκατερίνη καὶ Ἰωάννης Ἀναγνωστόπουλος, ποὺ ἡγοῦνται τοῦ Ἱδρύματος Προασπίσεως Ἠθικῶν καὶ Πνευματικῶν Ἀξιῶν (Ι.Π.Η.Π.Α.), τοῦ Διορθοδόξου Συνδέσμου «Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος» καὶ τοῦ Σωματείου «Οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους».

Κάθε πραγματικὸς Ἕλληνας ἀναγνωρίζει ὅτι τὸ Τάμα τῶν ἡρώων τοῦ 21 εἶναι ἀπαραίτητον νὰ πραγματοποιηθῇ τάχιστα. Τὸ ἀπαιτοῦν τὸ παρελθόν,τὸ παρὸν καὶ τὸ μέλλον τῆς Ἑλλάδος.

Ἀντώνιος Κουνάδης
Πρώην Πρόεδρος τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν
Ὁμότιμος Καθηγητὴς τοῦ ΕΜΠ

 

 

 

 

 

 

 

7 Νοεμβρίου 2021

Θέμα: RE: Ἀξιότιμον κ. Προδρόμον Ἐμφιετζόγλου – Ι.Π.Η.Π.Α 871 5.11.21
Ημερομηνία: Fri, 5 Nov 2021 19:08:41 +0000
Από: Prodromos Emfietzoglou <emfietzoglou@michaniki.gr>
Προς: ‘IPHPA’ <fot_gram@otenet.gr>

Σας παραθέτουμε κείμενο χαιρετισμού, από τον κο Εμφιετζόγλου, για την ημερίδα της 07.11.2021:

Σε μία εποχή που οι εχθροί της Πατρίδος μας, έξω αλλά και μέσα στη Χώρα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλήξουν τον Πατριωτισμό μας, την Ορθοδοξία και την Τιμή μας, όσοι αγωνίζονται για τα ιδανικά της φυλής μας, για την μοναδική Ελληνική μας Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό μας, είναι άξιοι της Πατρίδος.

Τιμώ το Τάμα του Έθνους και το Προεδρείο αυτού, την κυρία Αικατερίνη και τον κύριο Ιωάννη Αναγνωστόπουλο, συμπαρίσταμαι στο Έργο του και εύχομαι ολόψυχα το παράδειγμά του να ακολουθούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, σε κάθε γωνιά της γης.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

 

 

 

 

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού – Συγγραφέα
Αγαπητοί διοργανωτές της Ημερίδας – αγαπητοί σύνεδροι
Ένα εκτάκτως προκύψαν εμπόδιο με ανάγκασε να είμαι σωματικά απών στην πολύ σημαντική Ημερίδα σας, παρίσταμαι όμως νοερά, διότι πιστεύω στις ευγενείς επιδιώξεις του πατριωτικού σωματείου ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΝΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ και προσωπικά του ευγενούς ζεύγους κου και κας Αναγνωστοπούλου, και συμβάλλω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, για την ευόδωση των σκοπών του.
Τη χρονιά αυτή εορτάζουμε τα 200 χρόνια της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την απελευθέρωσή μας από τον βάρβαρο οθωμανικό ζυγό των τετρακοσίων χρόνων, της πιο κτηνώδους δουλείας, που βίωσε ποτέ ο κόσμος. Τιμάμε τους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι με τους αγώνες τους, τα βάσανά τους, τις στερήσεις τους και συχνά το θάνατό μας, μας χάρισαν τη ελευθερία, το ύψιστο δώρο της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Τους τιμάμε ως αληθινούς Έλληνες, οι οποίοι βίωναν τα ιδανικά της φυλής μας, ήτοι: την αγάπη τους για την ελευθερία, την θερμή φιλοπατρία τους, τον αλτρουισμό τους, το ηρωικό και αδούλωτο φρόνημά τους, την ανδρεία τους και την καταφρόνηση του θανάτου. Τους τιμάμε επίσης και ως φλογερούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, ως πιστά και συνειδητά μέλη της Εκκλησίας μας, οι οποίοι απέδειξαν πως Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι δύο μεγέθη αδιάσπαστα, αχώριστα, ενωμένα και αποτελούν την πλέον ευγενή έκφραση και τη βάση του παγκόσμιου πολιτισμού, όσο και αν ενοχλεί πολλούς αυτή η μεγάλη και αυταπόδεικτη, από την ιστορία, αλήθεια.
Αν όλα αυτά είναι αυτονόητα για όλους εμάς που έχουμε την ευλογία να είμαστε πιστά μέλη της Εκκλησίας και να αισθανόμαστε περηφάνια και τιμή που είμαστε Ορθόδοξοι Έλληνες, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δεν αποδέχονται την ενότητα Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, διαδίδοντας πως δήθεν ο Χριστιανισμός είναι ένα«δυσβάστακτο εθνικό άχθος» και επιβλήθηκε στους Έλληνες δια της βίας, διακόπτοντας την πολιτισμική πορεία του Ελληνισμού. Οι ιστορικές και εθνομηδενιστικές τους παραφωνίες αγγίζουν δυστυχώς και τους ηρωικούς Αγωνιστές της εθνικής μας ελευθερίας. Αρνούνται την ευσέβεια των ηρώων αγωνιστών και υποστηρίζουν πως η ελευθερία μας ήταν αποτέλεσμα του λεγομένου «ευρωπαϊκού διαφωτισμού» και όχι της ακατανίκητης δύναμης, η οποία απορρέει από την πίστη στο Θεό! Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να καταλογίζουν στην Εκκλησία μας αρνητική, έως προδοτική στάση στην υπόθεση της εθνικής μας ελευθερίας!
Αλλά τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, εις πείσμα εκείνων. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία,κατορθώνοντας το ακατόρθωτο, το οποίο έγινε κατορθωτό δια της πίστεως στον Βασιλέα Χριστό, τον Οποίο έθεσαν ως τον ύψιστο αρχηγό του Ιερού Αγώνα και για τούτο έκαμαν το περίφημο Τάμα του Έθνους,να ανεγερθεί μετά την απελευθέρωση περικαλλής ναός στο Σωτήρα του Έθνους Χριστό, ως εσαεί αίνος ευχαριστίας προς τον Ελευθερωτή μας. Το ανεκπλήρωτο αυτό εθνικό χρέος το ανέλαβε να εκπληρώσει το ευσεβές ζεύγος Ιωάννης και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου, στους οποίους αξίζει ο έπαινος, ως Εθνικών Ευεργετών!
Δεν θέλω να πλατειάσω στον χαιρετισμό μου, με λεπτομέρειες για την ευσέβεια των αείμνηστων Αγωνιστών, την οποία φαντάζομαι θα καλύψουν οι σπουδαίοι εισηγητές της Ημερίδας. Αρκούμαι και τελειώνω με την ακράδαντη πίστη του Γέρου του Μοριά, και αρχιστράτηγου του Ιερού Αγώνα, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, πως «Ο Θεός υπέγραψε το ομόλογο για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του»! Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας – Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, χαίρετε,
το Τάμα του Έθνους το πληροφορήθηκα για πρώτη φορά από τα δημοσιεύματα του Ιδρύματος Πνευματικών και Ηθικών Αξιων του κυριου και της κυριαςΑναγνωστοπουλου. Και σε όσους νουνεχείς το επικοινώνησα στη συνέχεια, διαπίστωσα μεγάλη αποδοχή .
Και για μεν «τους νουν έχοντας» το Τάμα του Εθνους ως ιδέα και σκοπός προσλαμβάνεται άμεσα. Ο κάθε υγειώς σκεπτόμενος εγκολπωνεταιτο συμβολισμό του, την ηθική διάστασή του και την ιστορική αξία του, γιατί συμπυκνώνει την ελληνορθοδοξία.
Εν αντιθέσει με τους εθνικά αλλοτριωμένους που δεν το αντιλαμβάνονται, δεν το αναγνωρίζουν και περι άλλων τυρβάζουν, βατολογούντες.
Οπότε το Τάμα του Εθνους αποτελεί «σημείοναντιλεγόμενον», δοκιμαστήριο εξακρίβωσης της ελληνικότητας, τη λυδία λίθο, δια της οποίας αναγνωρίζονται οι εθνικά και πνευματικά ζωντανοί από τους εθνικά και πνευματικά νεκρωμένους.
Επομένως, η υποσχεση των Αγωνιστών του 1821 μόνο σε εθνικά αφυπνισμένες συνειδήσεις μπορεί να βρει αποδοχή. Έτσι, θα πρέπει να επικοινωνηθεί σε όλο περισσότερους εθνικά αφυπνισμένους πολίτες και να γίνει υποσχεση και υποθεση όλων μας.
Το Τάμα του Έθνους είναι μια παρακαταθήκη που η γενιά των Αγωνιστών του ’21 μάς κληροδότησε, ένα γραμάτιο που καλείται κάθε γενεά να το ξεπληρώσει. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε να ζήσουμε την υλοποίησή του.
Φώτιος Γ. Βαγενάς Fotios Vagenas
Δικηγορικό Γραφείο Law Office -Rechtsanwaltskanzlei
Δημοσθένους Φλωριά 4 4, Demosthenes Florias Str.
τηλ. 23210-21341 κιν.6936131370 tel. 0030-23210-21341 mob. 0030-6936131370
Σέρρες 62123 Serres 62123 Greece- Griechenland
www.vagenaslaw.gr www.vagenaslaw.gr

ZOOM : info@vagenalaw.gr

SKYPE: Lawyer Vagenas (Fotiosva)

 

 

 

 

 

 

 

Θέμα: RE: ΑΞ. Κ Δρ. Ιωάννη Κύρου – Ι.Π.Η.Π.Α 870 5.11.21
Ημερομηνία: Fri, 5 Nov 2021 16:44:15 +0200
Από: Ioannis Kiru <info@obermeyer.gr>
Προς: iphpa@fotinigrammi.cosmotemail.gr

Με τιμά η πρόσκλησή σας! Δυστυχώς φεύγω αύριο για Αμπού Ντάμπι και δεν μπορώ να γνωρίζω τις δεσμεύσεις μου εκεί
Εύχομαι καλή επιτυχία στην αξιέπαινη προσπάθειά σας!

Με Θερμούς Χαιρετισμούς

Δρ. Ιωάννης Κύρου
Dr. Ing. Ioannis Kiru
General Manager
OBERMEYER Hellas Ltd
General Manager Obermeyer International GmbH

56, 3rd Septemvriou St.
104 33 Athens

Tel. +30 210 88 460 88
Fax +30 210 82 32 767
E-mail info@obermeyer.gr
URL http://www.obermeyer.gr

 

 

 

 

 

 

 

Θέμα: Re: Ἀξιότιμον Κύριον Ἐρμείδην Χαρίλαον- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – Ι.Π.Η.Π.Α 5.11.21
Ημερομηνία: Sun, 7 Nov 2021 02:47:24 +0200
Από: Xarilaos Ermeidis <xarilaosermeidis@gmail.com>
Προς: IPHPA iphpa@fotinigrammi.cosmotemail.gr <iphpa@fotinigrammi.cosmotemail.gr>
Κοινοποίηση: ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΘΚΟ <nickvarda13@gmail.com>, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ <skitimecenter@outlook.com.gr>

Προς το
ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
Ἕδρα: Ἀπόλλωνος 23Β 10557 Ἀθήνα
Ἀλληλογραφία : ΜΟΥΣΩΝ 14, 15452 ΨΥΧΙΚΟΝ
τηλ. 210 3254321-2 fax. 210 3236978
e-mail: fot_gram@otenet.gr
NEO e mail : fotinigrammi@gmail.com
ἱστοσελίς: www.fotgrammi.gr
Facebook: https://www.facebook.com/tamatouethnous/ και
& Τάμα Έθνους (Φωτεινή Γραμμή) Twitter: @PANEL_TAMA
https://www.instagram.com/tamaethnous_foteinigrammi/.
Α.Φ.Μ. 090050859 * Α´ Δ.Ο.Υ. ΑΘΗΝΩΝ

Αξιότιμους
κύριο Ιωάννη Αναγνωστόπουλο Πρόεδρο και
κυρία Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου Γενική Γραμματέα.
ΑΘΗΝΑ.

Αγαπητοί μας.

Μας τιμάτε ιδιαίτερα με την πρόσκλησή σας και σας ευχαριστούμε από καρδιάς.
Δυστυχώς τρέχουσες υποχρεώσεις προγραμματισμού των εκδηλώσεων μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και ιδιαίτερα ο προγραμματισμός διαδικτυακής ημερίδας με θέμα την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων και με την συμμετοχή σημαινόντων προσωπικοτήτων, μας υποχρεώνει να παραμείνουμε στα Καλάβρυτα.
Γνωρίζετε τις θέσεις μου για το Τάμα του Έθνους.
Θεωρώ αδιανόητη την στάση της Ελληνικής Πολιτείας για την μη στήριξη μια τόσο αξιέπαινης προσπάθειας.

 

 

 

 

 

 

Γεωργιος Χρυσοβαλαντης Κουγιαγκας
Φοιτητης Αρχιτεκτονικης, πρεσβυς καλης θελησεως του Ταματος του Εθνους

Αγαπητοι συνεδροι,
με μεγαλη μου χαρα πληροφορήθηκα την διεξαγωγη της παρουσης ημεριδας με θεμα την εθνικη μας παλιγγενεσία. Επιθυμω να συγχαρω θερμα ολους του συντελεστες και ιδιαιτερα το Ι.Π.Η.Π.Α., το οποιο συγκαταλεγεται στις δραστηριες εκεινες πνευματικες δυναμεις που με το εργο τους αποτελουν στερεο αντιβαρο στο γενικοτερο πρότυπο των καιρων μας.
Αναμφιβολλα, μια τετοια εκδηλωση φιλοδοξει να γεννησει πολλους προβληματισμους και να καταστει εφαλτηριο ανάτασης αλλα και σκεψης. Αβιαστα λοιπον αναφυαται και το θεμα της ανεγερσης του Ιερου Ναου του Σωτηρος Χριστου, ενα ζητημα απολυτως συμβατο αλλα και συσχετισμενο με την θεματολογια αυτου του συνεδριου. Προκειται για μια ευλαβη υποσχεση, μια προσπαθεια που ξεκινα στην αυγη της κρατικης μας υποστασης, στην Δ Εθνοσυνελευση και σχεδον αδιακοπα συνεχιζεται ως τις μερες μας. Ερευνώντας κανεις την ιστορια του θεματος, θα διαπιστωσει την σημασια την οποια του προσέδωσαν μεγαλες πολιτικες και εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες, οπως ο Ελ.Βενιζελος η ο Αρχιεπισκοπος Χριστοδουλος, αλλα και την πραγματικα συναρπαστική διαδρομη που διηνυσε αυτη η ιδεα αναμεσα στις εποποιίες και τις τραγωδιες της συγχρονης ιστοριας μας.
Ετσι φτανουμε στο ετος 2021 και το ζητημα του Ναου του Σωτηρος προβαλει ως ενα χρεος επιτακτικο, μια ηθικη υποχρεωση απεναντι στην Ιστορια, αλλα και τους ιδιους μας του εαυτους. Και τουτο γιατι, κατα τη γνωμη μου, κανενα αλλο υπο συζητηση μεγαλης κλιμακας εργο δεν εχει μια αναλλογη δυναμικη και δεν περικλυει στη συλληψη του τοσα ευγενικα αισθηματα πιστης και αισιοδοξιας, οσο το Ταμα του Εθνους.Η πραγματοποιηση του θα συματοδοτησει την αναταση του Ελληνισμου, οχι μονο απο το δυσβασταχτο αλγος της Τουρκικης δουλειας, αλλα και απο τις πολυπλευρες και πολυποικιλες κρισεις, απο τις οποιες επληγη τα τελευταια χρονια. Και η χωροθετηση τετοιου μνημειου δεν μπορει να παρα να τοποθετηθει σε καποιο σημειο του κεντρου της προτευουσας του Ελληνικου Κρατους, εξασφαλιζοντας μια θεση στον αστικο ιστο αναλογη της σημασιολογικης του σπουδαιοτητας. Παραλληλα, ειναι η βελτιστη λειτουργικα προσεγγιση, αφου ο Ναος θα χρησιμευσει ως ο καθεδρικος ναος της Αθηνας, ενω και η προσβαση θα ειναι ευκολη στον καθενα. Ως προς το αμιγως αρχιτεκτονικο κομματι, αποτελει μια μοναδικη ευκαιρια για μια επαναπροσεγγιση της ιερης επιστημης της ναοδομιας, η οποια, κατα γενικη ομολογια, εχει περιελθει τα τελευταια χρονια σε ενα αισθητικο τελμα. Την ιδια στιγμη, ο Ναος του Σωτηρος δυνατει να αποτελει τον πυρηνα μιας ριζικης αστικης αναπλασης, που τοσο εχει αναγκη η Αθηνα, και μιας εκτεταμενης επεμβασης στην πολη, που θα καλυτερεψει με την αισθητικη και λειτουργικη της αρτιοτητα την ζωη των κατοικων της.
Διαφαινεται λοιπον αγαπητοι συνεδροι οτι το Ταμα του Εθνους δεν ειναι απλα ενα αφηγημα καποιου ξεχασμενου στη λήθη της ιστοριας οραματος, ουτε ενα αποκύημα της φαντασιας καποιων ρομαντικων ιδεολογων. Ειναι ενα καλεσμα διαχρονικο αλλα και επικαιρο μεσα στη σημερινη δινη. Και ειναι χρεος ολων, και ιδιαιτερα των συνειδητοποιημένων νεων που θελω να πιστευω πως με τον χαιρετισμο μου εκπροσωπω, να ανταποκριθουμε στο καλεσμα αυτο με πιστη, δημιουργικότητα και βαθια επιγνωση του ιστορικου βαρους που ως συχρονοι Ελληνες οφειλουμε ανταξια να επωμιστούμε.

Σας ευχαριστω πολυ

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία: Mon, 1 Nov 2021 05:53:26 -0400
Από: Seaburn Books <seaburnbooks@gmail.com>
Προς: iphpa@fotinigrammi.cosmotemail.gr

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και για τα καλά σας λόγια. Η Ελλάδα και η ελληνική γλώσσα παραμένουν η αγάπη της ζωής μου.
Εύχομαι να είστε όλοι καλά.

Dr. Sam Chekwas (ΤΣΕΚΒΑΣ) ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

{παρουσίασις : Νιγηριανὸς ποὺ ἐσπούδασε στὸ Ἀριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης ὀδοντιατρική καὶ ὁ ὁποῖος ἀγάπησε τόσον πολὺ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα, ὥστε στὴν Νέα Ὑόρκη ὅπου ἐγκαταστάθηκε δὲν ἐξήσκησε τὸ ἐπάγγελμα τοῦ ὀδοντιάτρου ἀλλὰ ἄνοιξε ἑλληνικὸ βιβλιοπωλεῖο καὶ παραδίδει μαθήματα ἑλληνικῆς γλώσσης}

 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ τηλ. 2103254321

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *