Επικαιρα ΣταχυολογήματαΚοινωνία

ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΤΗΝ ΕΦΕΤΙΝΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ Κ. Κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 12.12.2020

WebTeam Send an email 1 ημέρα πρινLast Updated: 07/12/2020

5,800 4 λεπτά διαβάστηκε

Οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες.

Εν όψει της εορτής του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία κατά την παράδοση του τόπου και του λαού μας διαρκεί επί τριήμερον, η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει τα εξής προς τον λαό:

Η τοπική Εκκλησία αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνθήκες κατά τις οποίες εφέτος γίνεται ο εορτασμός. Όπως έπραξε μέχρι τώρα με υπευθυνότητα, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο αναφορικά με την Κέρκυρα αλλά και γενικότερα για την Εκκλησία, μάλλον ουδόλως έχει εκτιμηθεί, θα συμμορφωθεί προς όλα τα μέτρα τα οποία η Πολιτεία έχει λάβει για την λειτουργία των ναών, παρ’ όλη την λύπη και τον πόνο που προκαλεί σε κληρικούς και λαϊκούς η μη συμμετοχή των πιστών στις ακολουθίες.Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι ιερές ακολουθίες του τριημέρου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ και σύμφωνα με το σύνηθες πρόγραμμα. Θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητροπόλεως στην ιστοσελίδα webtv.imcorfu.gr. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες  μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Ιερά Μητρόπολις επικοινώνησε με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές εν όψει του τριημέρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ζήτησε, μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών, να επιτραπεί στους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες που το επιθυμούν η προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε γίνεται και στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και άλλους χώρους που εξυπηρετούν τους πολίτες.

Πρότεινε μεν η Ιερά Μητρόπολις να έχει τη ευθύνη εντός του ναού ώστε να υπάρχει ο καθορισμένος αριθμός πιστών, όπως βεβαίως και το καλοκαίρι (11 Αυγούστου) αλλά και το Πρωτοκύριακο συνέβη, οπότε και έγινε η προσκύνηση χωρίς να δημιουργηθεί οιοδήποτε πρόβλημα.

Σημειωτέον ότι ουδέν κρούσμα κορωνοϊού προκλήθηκε, ακριβώς διότι τηρήθηκαν επακριβώς τα καθοριζόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών, συγκεκριμένος αριθμός εντός του ναού), αλλά και διότι η χάρις του Θεού ευλογεί τους ανθρώπους που προσέρχονται με πίστη.

Για τα δε εκτός του ναού η τοπική Εκκλησία πρότεινε να ανατεθούν στην Αστυνομία, όπως γινόταν και παλαιότερα, προ της πανδημίας, όταν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης είχε η τοπική αστυνομική διεύθυνση της Κέρκυρας.

Στον Σεβασμιώτατο μεταφέρθηκε η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και της ελληνικής κυβερνήσεως να μην επιτραπεί καθόλου το προσκύνημα, ούτε με τους όρους που η ίδια η πολιτεία διά των αστυνομικών αρχών είχε ορίσει και τηρήθηκαν  το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο. Μάλιστα τονίστηκε στον Σεβασμιώτατο ότι ο ναός θα παραμείνει αποκλεισμένος και φρουρούμενος ώστε να μην πλησιάσει ουδείς σ’ αυτόν και μεταφέρθηκε η διαταγή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επικρατήσει “η λογική”, η οποία προφανώς νοείται ως η “λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών”.

Η Ιερά Μητρόπολις διαμαρτύρεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτή την αψυχολόγητη και ακατανόητη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς  και όλα αυτά με διάταξη νόμου.

Ο παραλληλισμός και η πραγματική, ιστορικά, αυτή θύμηση ασφαλώς δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση, ο πιστός λαός όμως μπορεί να κρίνει.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος εκφράζει την βαθύτατη πικρία του όχι τόσο για την “κεκλεισμένων των θυρών” τέλεση των ακολουθιών, κάτι το οποίο κατανοεί, το σέβεται και θα συνεχίσει να τηρεί, αλλά για την απαγόρευση προσέγγισης του λαού στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος  για προσκύνηση. Θεωρεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην θεολογία και την αλήθεια της εκκλησιαστικής παραδόσεως την υπόδειξη από την πλευρά οιουδήποτε πολιτικού και κρατικού παράγοντα του τρόπου με τον οποίο η Εκκλησία και ο λαός θα εορτάσουν την μνήμη ενός Αγίου και μάλιστα του Αγίου Σπυρίδωνος, που έσωσε δις τον τόπο από λοιμώδη ασθένεια στο παρελθόν, ανταποκρινόμενος στις παρακλήσεις του λαού.

Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, η οποία προφανώς αντιμετωπίζεται απλώς ως «συμβολική» ή «φολκλορική», όπως και η ίδια η Εκκλησία δεν αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, σεβόμενη τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους.

Γνωρίζει την θέση της και δεν θέλει ούτε μπορεί να την υπερβεί στα πλαίσια της έννομης τάξης. Καταγγέλλει όμως στην συνείδηση του λαού, ο οποίος έχει και μνήμη και κρίση, τους σύγχρονους διώκτες της, οι οποίοι έχουν υπερβεί κάθε μέτρο και όριο.

Ως συνέπεια των παραπάνω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος κηρύσσει την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων «εν διωγμώ»,  ενημερώνει τον λαό του Θεού για την κατάσταση αυτή και ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας που εκφράζει όμως τις καρδιές του ορθόδοξου λαού, οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες.

Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, υπάρχει σεβασμός στις θρησκείες και οι ναοί δεν παραμένουν κλειστοί εν όψει των Χριστουγέννων, και μάλιστα σε κάποιες χώρες κατόπιν και δικαστικών αποφάσεων. Με βάση μάλιστα την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας τόσο στην γείτονα Ιταλία, όσο και στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Γαλλία, στην Αυστρία αλλά και αλλού, επιτρέπεται η λειτουργία των ναών με την παρουσία ενός αναλογικού αριθμού πιστών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ατομικής προσευχής.

Δεν συζητούμε για χώρες, στις οποίες οι κάτοικοι στην πλειονοψηφία τους είναι ορθόδοξοι, όπως στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Γεωργία, όπου το θέμα των κλειστών εκκλησιών δεν τίθεται καν ως ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα, παρά τα ωραία λόγια ότι η Εκκλησία συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, ουδόλως βλέπουμε να αναγνωρίζεται στην πράξη αυτή η συμβολή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δίδει την δυνατότητα στους ανθρώπους να ικανοποιούν τις υλικές τους ανάγκες, θα κατανοήσει, έστω και την υστάτη στιγμή, ότι οι πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων είναι κι αυτές, αν όχι ανώτερες, έστω εξίσου σημαντικές, διότι “ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος”,  και θα εμπιστευθεί την Εκκλησία, η οποία και θέλει και μπορεί να τηρήσει τα αναγκαία μέτρα και να δώσει, με σεβασμό στον άνθρωπο, την δυνατότητα στον πιστό ελληνικό λαό να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, όπως αρμόζει σε μια τέτοια γιορτή της πίστης μας, δηλαδή και εκκλησιαστικά.

8.12.2020

Αὐτὲς τὶς ἡμέρες ἡ σκέψις μας στρέφεται μονίμως στὴν ὡραία Κέρκυρα, ἡ ὁποία ἑορτάζει τὴν μνήμην τοῦ πολιούχου της Ἁγ. Σπυρίδωνος.

Ὅμως ἐφέτος διαμορφώθηκαν τέτοιες συνθῆκες ὥστε ἠναγάσθη ὁ εὐλαβής, ταπεινὸς καὶ εὐσεβὴς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξῶν καὶ Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος νὰ ἀναγγείλῃ τὴν ἀπὸ 7.12.2020 ἀνακοίνωσίν του, τὴν ὁποία μετὰ συγκινήσεως τὴν ἐπισυνάπτομε αὐτούσια.

Εἴμεθα εὐτυχεῖς, διότι καὶ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους βάζει ἕνα λιθαράκι στὸν μεγάλο ἀγῶνα διατηρήσεως τῶν ἑλληνοχριστιανικῶν παραδόσεων μας ποὺ κάνει ὄχι μόνον ὁ Σεβασμιώτατος κ.κ. Νεκτάριος ἀλλὰ καὶ ἡ εὐλαβέστατη Δήμαρχος Κερκυραίων, νομικὸς κα Μερόπη Ὑδραίου, Πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου Κεντρικῆς Κερκύρας, Διδάσκων εἰς τὸ Ἰόνιον Πανεπιστήμιον κ.Δημήτριος Μεταλληνός, ὁ τελετάρχης κ. Φώτιος Σκούρτης καὶ ὅλον τὸ Ἐπιτελεῖον τοῦ ἱστορικοῦ Δήμου τῆς γενέτειρας τοῦ ἁγίου τῆς πολιτικῆς, τοῦ ἀνεπανάληπτου Χριστιανοῦ Ἰωάννου Καποδίστρια.

Εἰς τὴν συμπαράστασίν μας κατὰ τὶς διώξεις των τὴν ἄνοιξιν τοῦ 2020, ἀφ’ἑνὸς μὲν διὰ τὴν τέλεσιν Θείας Λειτουργίας καὶ λιτανεύσεως τοῦ σκηνώματος τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος ἐντὸς τοῦ Ναοῦ, ἀφ’ ἑτέρου δὲ διότι φέρεται νὰ καλοῦσε τοὺς πιστοὺς τὴν 25ην Μαρτίου εἰς τὸν Ναόν, ἐλάβαμε τὶς ἀπαντήσεις των :

ΠΡΩΤΟΝ

Ημερομηνία:Thu, 29 Oct 2020 06:49:34 +0000
Από:Ιδιαίτερο Γραφείο Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας <imcorfu@outlook.com>
Προς:fot_gram@otenet.gr <fot_gram@otenet.gr>

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη και την συμπαράστασή σας. Να προσευχόμεθα όλοι μαζί να μην μας εγκαταλείψει η Χάρις του Θεού.

Ο Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 Στάλθηκε από την Αλληλογραφία για Windows 10

ΔΕΥΤΕΡΟΝ

Θέμα: Re: ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΝ Ἐπιστολὴ ὑπ᾿ ἀριθμ 1231/29-10-2020

Ημερομηνία: 2020-10-30 15:14

Αποστολέας: dmetal@ionio.gr

Παραλήπτης: IPHPA <fot_gram@otenet.gr>

Σεβαστέ Κύριε Ιωάννη Αναγνωστόπουλε, γεραρέ Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ και εκ μέρους της Δημάρχου Κερκυραίων κας Μερόπης Υδραίου, αλλά και του τελετάρχου μας κ. Φωτίου Σκούρτη, για την ολόθερμη συμπαράστασή σας. Οφείλαμε να συνεχίσουμε μια ιερή παράδοση 390 ετών, που αφορά στη σωτηρία των προγόνων μας από τις λοιμώδεις ασθένειες της εποχής τους (πανώλη), την οποία μάλιστα σεβάστηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι μη Ορθόδοξοι κατακτητές τους. Ως ταπεινοί προσκυνητές στη Λάρνακα του Αγίου μας, αλλά πρωτίστως ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του πιστού κερκυραϊκού λαού σε θεσμικές θέσεις, εκζητούμε τη Θεία Φώτιση για την αποφυγή ενός νέου διχασμού του λαού μας, ειδικά κατά τη σημερινή παράλογη περίοδο που βιώνουμε.

Ὁ σεβαστὸς Καθηγητὴς κ. Δημήτριος Γεωργίου Μεταλληνὸς εἶναι υἱὸς τοῦ ἀειμνήστου πατρὸς Γεωργίου Μεταλληνοῦ (+19.12.2019), γνωστοτάτου γιὰ τοὺς ἀγῶνες του ὑπὲρ τῶν ἑλληνοχριστιανικῶν ἰδεωδῶν.

Μὲ τὸν ἀείμνηστον π. Γεώργιον μᾶς συνδέει φιλία ἀπὸ τὰ φοιτητικὰ χρόνια εἰς τὴν Βόννη Γερμανίας, ὅπου συμπνευαματιζόμεθα ἀλλὰ καὶ συντρώγαμε εἰς τὰ ἐν Βόννῃ γραφεῖα μας τὴν δεκατεία τοῦ 1960, εἰς τὸ ἀρχοντικὸ παλάτι τῆς Charlotte Schiller.

Ἡ τέλεσις τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγ. Σπυρίδωνος ὅπως τὴν ὑπέδειξε γιὰ ἐφέτος μὲ τὴν συνημμένην ἀνακοίνωσίν του ὁ Σεβασμιώτατος κ.κ. Νεκτάριος, ἦτο συγκροτημένη καὶ λογική. Πρόκειται περὶ σοβαροτάτων καὶ ὑπεθύνων ἀτόμων καὶ εἶναι βέβαιον ὅτι θὰ τηροῦσαν τὰ προβλεπόμενα ἀπαραίτητα προστατευτικὰ μέτρα.

Δηλώνομε δὲ κατηγορηματικῶς ἀπὸ τώρα, ὅτι ὅπου εὑρίσκομε ἦχο καὶ  εἰκόνα ἀπὸ τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Κερκύρας, θὰ τὰ προβάλωμε, διότι εἶναι ἄκρα ἀνηθικότης νὰ ἀφήνωμε πλήρως ἀνεξέλεγκτες τὶς σκοπιμότητες τοῦ καθενὸς αὐταρχικοῦ καὶ ἀνεγκέφαλου.

Πρόκειται περὶ ἀγωνιστῶν, οἱ ὁποῖοι ἔχουν ὡς Θούρειόν των τοὺς λόγους τοῦ Ἀλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, τοῦ Γεωργίου Σουρῆ, τοῦ Ὀδυσσέα Ἐλύτη ἀλλὰ καὶ τὸ τοῦ Ἰωάννη Πολέμη:

«Μὴ φοβηθεῖς αὐτόν, ποὺ στήριξε στὴν Πίστη ἐπάνω τὴν ἐλπίδα.

Τὸν εἶδα στὴ ζωὴ νὰ μάχεται μὰ πάντα ἀνίκητο τὸν εἶδα».

Ὅλοι αὐτοὶ καυτηριάζουν αὐστηρότατα τοὺς δημοτικίζοντες – «μαλλιαρίζοντες», διότι τοῦτοι ὁδηγοῦν τοὺς Ἕλληνες σὲ μεγίστη λεξιπανεία, νὰ μὴ δύνανται νὰ συνενοοῦνται μεταξύ των. Καὶ ὅσοι εἶναι κάτω τῶν 60 καὶ ἰδιαίτερα τῶν 50 ἐτῶν νὰ καυχῶνται ὅτι ἐπιφέρουν καίριο βόλι εἰς τὴν καρδιὰ τῆς δικτατορίας, αὐτοὶ οἱ ψευδοαγωνιστὲς καὶ οἱ εἰδεχθέστατοι φασίστες…

Ἐν τῷ μεταξὺ ἐφεσιβάλλουν ἀθωωτικὲς ἀποφάσεις ὑπὲρ τοῦ Νόμου καὶ κατὰ τοῦ Μητροπολίτου. Δηλαδὴ γιὰ νὰ κατατρομοκρατηθοῦν τόσον ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ὅσον καὶ ἡ εὐλαβὴς κα Δήμαρχος, ὁ Πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου, ὁ τελετάρχης κλπ. Διὰ νὰ κάμψουν τὴν ἀγωνιστικότητα ὅλων αὐτῶν τῶν εὐλαβῶν Ὀρθοδόξων μαχητῶν, καὶ νὰ τοὺς ἐπιβληθοῦν αὐστηρότερες ποινὲς καὶ νὰ ἐξαναγκασθοῦν καὶ αὐτοὶ νὰ προσφέρουν γῆ καὶ ὕδωρ καὶ νὰ μὴ ἀντιστέκωνται, προχωροῦν σὲ περαιτέρω αὐστηρότερες δικαστικὲς διώξεις ἐναντίον των.

Ἐν ὄψει αὐτῶν καταθέτουμε τὶς παροῦσες ταπεινὲς καὶ ἀνιδιοτελεῖς σκέψεις μας καὶ προτροπές..

ΕΙΣ  ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

Ἐν προκειμένῳ ἡ συγκεκριμένη πράξις (λιτάνευσις τοῦ σκηνώματος τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος ἐντὸς τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ) δὲν ἐκδηλώνει καθόλου ἔλλειψιν σεβασμοῦ πρὸς τὴν ἔννομον τάξιν, οὔτε δυνάμεθα νὰ ἀξιώσωμε συμπεριφορὰν σύμφωνον πρὸς τοὺς θεσπισθέντας ἀπαγορευτικοὺς κανόνας καὶ πολλῷ μᾶλλον  ὅταν ἔχωμε περίπτωσιν ἐκπληρώσεως Ἐπιταγῶν τῆς Ἠθικῆς Ταξεως.

Ὁ Σεβασμιώτατος, ὁ ὁποῖος λαμπρύνει τὴν Ἐκκλησίαν εὑρέθη ἐνώπιον συγκρούσεως καθηκόντων (*) καὶ ἐτέλεσε τὴν λιτανεία πρὸς ἐκπλήρωσιν τῶν Ἐντολῶν τῆς Θείας Διδασκαλίας.

Μὴ δυναμένου τοῦ ἀνθρωπίνου λόγου νὰ δώσῃ ἐν προκειμένῳ λύσιν  εἰς τὸ ἠθικὸν δίλημμα, ὑπήκουσε ὁ σεπτὸς Ἱεράρχης εἰς τὰ κελεύσματα τῆς ψυχῆς του καὶ ἐτέλεσε τὴν λιτανεία, ἀκολουθὼν ἐν συνειδήσει δικαίου μίαν μακρὰν καὶ ὁμοιόμορφον ἑλληνοχριστιανικὴν παράδοσιν αἰώνων.

Διότι

Α) «πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις»   (Πράξ. 5, 29).

Β) «ἀλλὰ καὶ ἐὰν ἡμεῖς ἤ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται  ὑμῖν παρ΄ὅ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω»  (Γαλάτας 1, 8).

( * ) ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Ἡ σύγκρουσις καθηκόντων ἀποτελεῖ ἕνα μεγάλο δίλημμα.

Ὁ ἄνθρωπος παλεύει εἰς μία κατάστασιν, κατὰ τὴν ὁποίαν ἡ ἐκπλήρωσις τοῦ ἑνός καθήκοντος δὲν εἶναι δυνατὴ παρὰ μόνον μὲ τὴν καταπάτησιν τοῦ ἑτέρου καθήκοντος.

Εἰς τὴν περίπτωσιν αὐτὴν πρέπει νὰ λαμβάνεται ὑπ’ὄψιν  ὁ σεβασμὸς τῆς ἀξίας τοῦ ἀνθρώπου, τῆς ὑλικῆς ἀξίας ἀλλὰ κυρίως καὶ τῆς πνευματικῆς -ἠθικῆς, καθὼς καὶ οἱ κανόνες δικαίου (νὰ ἱκανοποιεῖται τὸ περὶ δικαίου αἴσθημα), ἡ ἀντικειμενικότης, ἡ ὑπεράσπισις καὶ ἀσφάλεια τοῦ κοινωνικοῦ συνόλου, μὲ προτεραιότητα εἰς τὴν ὑποστήριξη τῶν ἀσθενῶν ὁμάδων, λαμβανομένης ὑπ’ὄψιν καὶ τῆς ψυχικῆς πιέσεως.

Τὸ σημαντικὸν καθῆκον πρέπει νὰ ὑπερνικήσῃ τὸ ὀλιγώτερον σημαντικόν.

Ἀποκορύφωμα ὁ πρὸ Χριστοῦ χριστιανός, πρόγονός μας Σωκράτης (470 – 399 π.X.) :

“Καλύτερα νὰ ἀδικεῖσαι παρὰ νὰ ἀδικῇς”

“Ἐφ΄ὅσον δὲν ἐπιτρέπεται γενικῶς νὰ ἀδικοῦμε, συνεπῶς οὔτε ὅταν μᾶς ἀδικοῦν πρέπει νὰ ἀδικοῦμε
“.

Ἐπίσης πρέπει νὰ λαμβάνωνται ὑπ’ὄψιν, ἐκτὸς τῶν ἀντικειμενικῶν περιστατικῶν, καὶ τὰ ὑποκειμενικὰ στοιχεῖα. Ἀπαιτεῖται μία εἰς βάθος ἐμπεριστατωμένη μελέτη τῶν περιπτώσεων.

Γενικῶς ἀπαιτεῖται νὰ ἐργασθῇ ἡ λογικὴ καὶ νὰ ἀπομακρυνθῇ ὁ συναισθηματισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *