ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ 61-Ἐπερώτησις Βουλευτοῦ Χρήστου Παππά διὰ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους

ΠΡΟΣ Υπουργό Παιδείας
Θέμα: Εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους

Την 8η Ιουνίου 2012 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «κατόπιν υποβληθέντων σχετικών αιτημάτων πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος, σταθμίσασα τις πνευματικές ανάγκες του Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού, όπως και το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες (Αλβανίας στα Τίρανα, Σερβίας στο Βελιγράδι, Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, Ρωσίας στη Μόσχα, Γεωργίας στην Τυφλίδα κ.λπ.), κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό την μορφή τάματος περικαλλείς Καθεδρικούς Ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις, Πνευματικά Κέντρα, γραφεία κ.λπ., αποφάσισε «την ανέγερση μεγάλου Συνοδικού Πνευματικού Κέντρου Βυζαντινής Παραδόσεως, με μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό, μάλιστα εις εκπλήρωσιν του Τάματος του Έθνους, με χρονικό ορίζοντα αποπερατώσεως του έργου το έτος 2021, δηλαδή διακόσια χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία».

Η ανέγερση του «Τάματος του Έθνους» αποφασίστηκε για πρώτη φορά επίσημα με το Η΄ ομόφωνο Ψήφισμα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης της 29 Ιουλίου 1829 ως έκφραση ευγνωμοσύνης του Ελληνικού Λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό. Με το Βασιλικό Διάταγμα της 03/04/1838 (ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 12 από 11/04/1838) καθορίστηκε πως ο συγκεκριμένος ναός θα αποτελούσε εθνικό μνημείο. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έχει συσταθεί Σωματείο με την επωνυμία «Οι φίλοι του Τάματος του Έθνους» προκειμένου να ενισχυθεί η ανέγερσή του.

 

Επειδή ο Ελληνικός Λαός δίνει παραδοσιακά ιδιαίτερη βαρύτητα και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και θεοσέβεια την εκπλήρωση των «ταμάτων».

Επειδή με την κατασκευή του έργου, ακόμη και σε μικρότερη από την προβλεπόμενη κλίμακα, θα ενισχυθεί η πνευματική ζωή του χειμαζόμενου ελληνικού λαού αλλά και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επειδή σε απάντηση της 9573/11-4-2013 ερωτήσεώς μου ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ως αρμόδιος Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «η Πολιτεία ασφαλώς θα συνεργαστεί με την Εκκλησία της Ελλάδος για την πραγματοποίηση των σχετικών αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχει ήδη θέσει η Εκκλησία».

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1) Ποια βήματα έχουν γίνει από τον Απρίλιο του 2013 προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης του Τάματος του Εθνους;
2) Παρεχώρησε στην πράξη το Ελληνικό κράτος την απαραίτητη έκταση για την ανέγερση του Τάματος στην περιοχή Αττικό Άλσος;
3) Έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής του έργου και αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
4) Με δεδομένο ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η κατασκευή ισλαμικού τεμένους σε έκταση του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή Βοτανικός, δαπάναις του Ελληνορθόδοξου στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα προχωρήσει το ελληνικό κράτος στην ταχεία αποπεράτωση του έργου που αποτελεί υποχρέωση και υπόσχεση των Αγωνιστών του 1821;

Ο ερωτών βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Βουλευτής Επικρατείας
Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *