- 11 Κ + ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (Α΄ Ματθαίου) (Ὁμολογία Πίστεως),
Μνήμη ἁπάντων τῶν Δικαίων – Προφητῶν – Ἁγίων – Ὁσίων ἀνδρῶν & γυναικῶν, γνωστῶν & ἀγνώστων ἀπὸ τοῦ Ἀδάμ .
- Ἀποστόλου Βαρθολομαίου ἐκ τῶν 12 μ. ἐν Ἰνδίᾳ &
- Βαρνάβα ἐκ τῶν 70 Ἱδρυτοῦ Ἐκκλησίας Κύπρου ἐκ Κύπρου καὶ μ. ἐν Κύπρῳ ,
- Λουκᾶ Ἀρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως καὶ Κριμαίας (1961)
Ἰατρὸν καὶ ποιμένα, Λουκᾶ τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Ἀρχιερέα λαμπρόν, τὸν βαστάσαντα Χριστοῦ τὰ θεῖα στίγματα, τὰς ἐξορίας, τὰ δεινά, ἐγκλεισμοὺς ἐν φυλακαῖς, τὰς θλίψεις καὶ τὰ ὀνείδη, τὸν ἐπ΄ἐσχάτων φανέντα, έν Ρωσίᾳ νέον Ἅγιον.
Σύναξις Ὑπεραγίας Θεοτόκου ἐν τῷ «Ἄδειν», τῆς Εἰκόνος τῆς Θεοτόκου τῆς εὑρισκομένης εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν τοῦ Πρωτάτου εἰς τὶς Καρυὲς τοῦ Ἁγίου Ὄρους εἰς ἀνάμνησιν τῆς κατὰ τὴν 11ην Ἰουνίου 980 μ.Χ. (κατὰ ἄλλους τοῦ 982 μ.Χ.) ἔμπροσθεν αὐτῆς ἐμφανίσεως τοῦ Ἀρχάγγελου Γαβριήλ, ὁ ὁποῖος συνεπλήρωσε εἰς τὸ Μεγαλυνάριον τῆς Θεοτόκου τό:
Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς,
μακαρίζειν σὲ τὴν Θεοτόκον,
τὴν ἀειμακάριστον καὶ παναμώμητον,
καὶ μητέρα τοῦ Θεοῦ ἠμῶν.
Πρὸ τοῦ:
Τὴν τιμιωτέραν τῶν Χερουβείμ
καὶ ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφείμ
τὴν ἀδιαφθόρως Θεὸν Λόγον τεκοῦσαν,
τὴν ὄντως Θεοτόκον,
σὲ μεγαλύνομεν.
Θεοπέμπτου & 4 ἄλλων μ.,
Βαρνάβα θαυμ. Λεμεσοῦ,
Βλιθαρίου τῆς Σεζάννης Γαλλίας ἐκ Σκωτίας 97ος αἰ.),
᾿Εραβαλδίου ἐκ Βρετανίας (8ος αἰ.),
Βαρνάβα ὁσ. τῆς Βετλούγκα Ρωσίας (1445),
Ζαφειρίου παιδὸς Νεομ. ἐν Ἁγ. Ὄρει (1821),
Μητροφάνους Τσί-Σούνγκ καὶ τῶν μετ’ αὐτοῦ μαρτ.:
Τατιανῆς Πρεσβυτέρας αὐτοῦ, Ἠσαΐου καὶ Ίωάννου υἱῶν αὐτοῦ,
Μαρίας νύφης αὐτοῦ, Ἴας διδασκαλίσσης καὶ
λοιπῶν 222 Κινέζων μαρτ. (1900),
Γρηγορίου ὁσ. Μυστριώτου τοῦ ἐν τῇ νήσῳ Στρογγυλῇ τῶν Λιχάδων, πολυούχου Μυστρᾶ (11ος αἰ.) (ἑορτάζεται τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγ.Πάντων),
Φανέντων Ἁγίων (Γρηγορίου, Θεοδώρου & Λέοντος) Κεφαληνίας (ἑορτάζεται τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγ.Πάντων),
Σύναξις Πάντων τῶν Θρακῶν Ἁγίων (ἑορτάζεται τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγ.Πάντων).
Άγιος Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ και οι μαζί μ’ αυτόν μαρτυρήσαντες:
Τατιανή η Πρεσβυτέρα του, Ησαΐας και Ιωάννης οι γιοι του, Μαρία η νύφη του, Αγία Ία (ή Ίγια) η διδασκάλισσα και άλλοι 222 Κινέζοι Μάρτυρες
11 Ιουνίου 1900
Βιογραφία
Το 1900 μ.Χ. στη Κίνα, η μυστική εταιρεία πολεμικών τεχνών «Πυγμάχοι» [Boxers – Μπόξερ, ακριβέστερα Yihetuan («Πολιτοφυλακές δικαιοσύνης και ομονοίας»). Τα μέλη τους ασκούνταν στην πυγμαχία και έφεραν φυλαχτά που θεωρούνταν αλεξίσφαιρα], υποστηριζόμενη από την επίκληρο αυτοκράτειρα, γνωστή για την ξενοφοβία της, εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, στους οποίους απέδιδαν την ευθύνη για όλες τις συμφορές της Κίνας. Στις 10 Ιουνίου, τοιχοκολλήθηκαν προκηρύξεις στους δρόμους του Πεκίνου καλώντας τους ειδωλολάτρες να σφαγιάσουν τους χριστιανούς και απειλώντας όσους θα τολμούσαν να τους κρύψουν.
Την επόμενη νύχτα, οι «Πυγμάχοι», περνώντας με αναμμένους δαυλούς από κάθε συνοικία της πόλης, συνελάμβαναν στα σπίτια τους όσους Ορθόδοξους χριστιανούς έβρισκαν και τους βασάνιζαν με σκοπό να αρνηθούν τον Χριστό. Πολλοί, τρομοκρατημένοι από τα μαρτύρια, έκαψαν θυμίαμα μπροστά στα είδωλα για να σώσουν την ζωή τους, ενώ άλλοι ομολόγησαν με γενναιότητα την πίστη τους και υπέστησαν τρομερά βασανιστήρια. Αφού έκαψαν τα σπίτια τους, τους οδήγησαν έξω από την πόλη, στους ειδωλολατρικούς ναούς των «Πυγμάχων», όπου ξεκοιλιάστηκαν, αποκεφαλίσθηκαν ή κάηκαν στην πυρά.
Ο Παύλος Γουάν, ένας ορθόδοξος κατηχητής, πέθανε με την προσευχή στα χείλη. Η Ία Γουέν, διδασκάλισσα στην ρωσική ιεραποστολή, βασανίσθηκε δύο φορές και ομολόγησε πασίχαρη τον Χριστό. Ο Ιωάννης, ένα αγόρι οκτώ ετών, υπέστη ακρωτηριασμό των δύο χεριών του και κατακρεούργηση του στήθους του. Στην ερώτηση των δημίων του αν υπέφερε, απάντησε χαμογελώντας: «Δεν είναι δύσκολο να υποφέρει κάνεις για τον Χριστό». Οι «Πυγμάχοι» τον αποκεφάλισαν και έκαψαν τα λείψανά του σε εορταστική πυρά.
Ο πατήρ Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ, ο πρώτος κινέζος ιερέας που είχε χειροτονηθεί από τον Άγιο Νικόλαο της Ιαπωνίας (βλέπε 3 Φεβρουαρίου) και είχε υπηρετήσει ακαταπόνητα την ιεραποστολή επί δεκαπέντε χρόνια, σφαγιάσθηκε με τους περισσότερους από τους εβδομήντα χριστιανούς, γυναίκες και παιδιά, που είχαν καταφύγει στο σπίτι του μετά την πυρπόληση των οικοδομημάτων της ρωσικής ιεραποστολής. Όταν εισόρμησαν οι «Πυγμάχοι», τον βρήκαν καθισμένο στην αυλή και τον κατατρύπησαν με μαχαιριές στο στήθος. Αποκεφάλισαν την γυναίκα του Τατιανή, όπως και τον γιο τους Ησαΐα, ηλικίας είκοσι τριών ετών. Έκοψαν τα δάχτυλα των ποδιών, την μύτη και τα αυτιά του άλλου γιου τους, Ιωάννη, επτά ετών, την στιγμή του μαρτυρίου του πατέρα του. Εκείνος όμως δεν ένιωθε κανένα πόνο και ενώ οι βασανιστές του τον αποκαλούσαν «γιό δαιμόνων» εκείνος αποκρίθηκε: «Είμαι ένα πιστός του Θεού και όχι μαθητής δαιμόνων!» Η Μαρία, αρραβωνιαστικιά του Ησαϊα, ηλικίας δεκαεννέα ετών, είχε έλθει στο σπίτι του πατρός Μητροφάνη με την επιθυμία να πεθάνει μαζί με την οικογένεια του αρραβωνιαστικού της. Όταν οι «Πυγμάχοι» περικύκλωσαν το σπίτι, βοήθησε τους άλλους να σωθούν πηδώντας την μάνδρα και κατόπιν αντιμετώπισε τους εισβολείς, κατηγορώντας τους ότι δολοφονούν αθώους δίχως δίκη. Μην τολμώντας να την σκοτώσουν, την πλήγωσαν στα χέρια, και της τρύπησαν τα πόδια. Σε όσους την πίεζαν να φύγει, αποκρίθηκε: «Γεννήθηκα κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου και εδώ θα πεθάνω!» Όταν οι «Πυγμάχοι» επέστρεψαν, την θανάτωσαν.
Μεταξύ των αγίων αυτών μαρτύρων βρίσκονταν επίσης απόγονοι των κατοίκων του Αλμπαζίν της Ρωσίας, που είχαν φέρει το φως του Χριστού στο Πεκίνο το 1685 μ.Χ. Ο Κλήμης Κούι Κιν, ο Ματθαίος Χάι Τσουάν, ο αδελφός του Βίτος, η Άννα Σούι και πολλοί άλλοι, οι οποίοι χωρίς να φοβούνται από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι (Ματθ. 10, 28) αντιμετώπισαν γενναία τα μαρτύρια και τον θάνατο, παρακαλώντας τον Θεό να φωτίσει τους διώκτες και να συγχωρέσει τα αμαρτήματα τους. Από τις χίλιες ψυχές που αποτελούσαν την ρωσική ιεραποστολή στο Πεκίνο, χάθηκαν κατά τα αιματηρά γεγονότα τριακόσιες, από τις οποίες διακόσιες είκοσι δύο έλαβαν τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή αυτών των αγίων της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο «Συναξάριον Ορθοδόξων Κινέζων Μαρτύρων», του Γεωργίου Ε. Πιπεράκη, Αθήναι 1997.
ΠΗΓΗ https://www.saint.gr/567/saint.aspx
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ τηλ. 210 3254321
Αφήστε μια απάντηση