ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 3η 4η & 5η  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

αναρτήθηκε σε: Θρησκευτικά | 0

 

3η Δεκεμβρίου Ο Όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα Σιμπιού Ρουμανία

 

5.12.2022

 

3 Σ       Σοφονίου Προφήτου (665-605 π.Χ.),

Θεοδώρου ἱερομονάχου Ἀρχιεπισκόπου Ἀλεξανδρείας (609),

Θεοδούλου Κυπρίου τοῦ “σαλοῦ”,

Θεοδούλου στυλίτου τοῦ ἀπὸ ,,Ἐπάρχων,,

Ἰωάννου ὁσ. τοῦ Ἡσυχαστοῦ Ἐπισκόπου Κολωνίας (5ος αἰ,),

Ἀγαπίου – Σελεύκου – Μάμαντος -Ἴνδου – Δόμνας – Γλυκερίου & τῶν 40 μ.,

Γαβριὴλ ἱερομ. Πατριάρχου Κων/πόλεως (1659),

Ἀγγελῆ νεομ. ἰατροῦ τοῦ Ἀργείου τοῦ ἐν Χίῳ ἀθλήσαντος (1813),

Birinus Ἀγγλίας,

Μωυσέως τοῦ οἰκονόμου,

Γεωργίου ὁσ. τῆς Τσερνίκα  Σιμπιοῦ Ρουμανίας (1806).

 

Βιογραφία

Ο Όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα γεννήθηκε το 1730 μ.Χ. στην Σάλιστα του Σιμπιού στην Τρανσυλβανία. Οι διωγμοί ενάντια στους ορθοδόξους και τα καρπάθια μοναστήρια από τους ουνίτες τον ανάγκασαν να περάσει τα Καρπάθια Όρη και να έρθει στη Μουντένια.

Η μεγάλη του επιθυμία ήταν να πάει στο Άγιον Όρος. Ήταν όμως φτωχός και δεν είχε τον τρόπο. Η Παναγία όμως βλέποντας το ζήλο του τον βοήθησε. Έτσι φτάνοντας στο Βουκουρέστι συναντήθηκε μ’ έναν μητροπολίτη ο οποίος τον πήρε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έμεινε τρία χρόνια. Όταν ο μητροπολίτης αποτραβήχτηκε από τα καθήκοντά του πήρε μαζί του τον Γεώργιο στη Μονή Βατοπεδίου. Εκεί έβαλε το ράσο και χειροτονήθηκε διάκονος.

Όταν εκοιμήθη ο μητροπολίτης ο Όσιος έγινε υποτακτικός του ηγούμενου Παισίου, του γνωστού Οσίου Παισίου Βελιτσκόφσκυ (βλέπε 15 Νοεμβρίου). Εκείνο τον καιρό o όσιος Παίσιος ασκήτευε στη σκήτη του Προφήτη Ηλία κοντά στη μονή Παντοκράτορος. Από εκεί μετακινήθηκε με όλη την αδελφότητα στις Ρουμανικές χώρες. Αρχικά έμειναν στη Μονή Νταγκομίρνα μετά στη Μονή Σέκου και έπειτα στη Μονή Νέαμτς. Ο όσιος Γεώργιος τον ακολούθησε παντού. Μετά από κάποιο διάστημα επιθυμούσε να γυρίσει στο Άγιον Όρος. Στο δρόμο για το Όρος σταμάτησε στο Βουκουρέστι σ’ έναν παλιό φίλο, τον ιερομόναχο Μακάριο, μαθητής κι αυτός του Οσίου Παισίου. Αυτός παρουσίασε στον Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Γρηγόριο Β΄ ο οποίος βλέποντας έναν τόσο πνευματικό άνθρωπο θεώρησε ότι είναι ¨σταλμένος από το Θεό και τον παρακάλεσε να μείνει σ’ όποιο μοναστήρι θέλει και να φτιάξει μία αδελφότητα.

Ο όσιος βρέθηκε σε δύσκολη θέση και προσευχήθηκε θερμά να δει τι θα κάνει. Μετά από πολλή νηστεία και άσκηση του εμφανίσθηκε ο Αρχιερέας του Χριστού, Άγιος Νικόλαος και επλήσθη η καρδιά του πνευματική χαρά, επειδή του είπε να μείνει εκεί και να καθαρίσει το σπίτι του από τα άγρια θηρία.

Tην επόμενη μέρα ο ΄Όσιος ρώτησε τον πατέρα Μακάριο εάν γνωρίζει που υπάρχει κάποια εγκαταλελειμένη σκήτη του Αγιου Νικολάου,και εκείνος με δυσκολία θυμήθηκε τη σκήτη Τσερνίκα.

Η σκήτη είχε χτιστεί σ΄ένα νησάκι το 1608 μ.Χ., αλλά για άγνωστο λόγο είχε εγκαταλειφθεί και ο τόπος ήταν εντελώς έρημος.Με δυσκολία και περνώντας μέσα από ένα πυκνό δασάκι βρήκαν την εγκαταλελειμένη εκκλησία.Μπαίνοντας μέσα για να προσκυνήσουν τις εικόνες είδαν στο ιερό ένα φοβερό φίδι. Τότε ο Οσιος του είπε με πραότητα: «Μικρούλη μου, μέχρι τώρα έμεινες εσυ εδώ, τώρα είναι η σειρά μας να μείνουμε», και το φίδι προς έκπληξη όλων έφυγε. Το 1784 μ.Χ. η μονή ειχε 130 μοναχούς.

Ο Οσιος Γεώργιος εκοιμήθη ςτις 3 Δεκεμβρίου 1806 μ.Χ. την 7η πρωινή ώρα.

Στις 20-21 Οκτωβρίου 2005 μ.χ. η Ρουμανική Σύνοδος αποφάσισε την αγιοκατάταξη του. Αυτό έγινε επισήμως στις 3 Δεκεμβρίου 2005 μ.Χ. στη μονή Τσερνίκα όπου βρίσκονται και τα άγια λείψανά του.

Πηγη https://www.saint.gr/4321/saint.aspx

 

4 Κ +   Ι΄ Λουκᾶ (Συγκύπτ. γυναικός),

Βαρβάρας Μεγαλομ. (306), (ἑορτὴ τοῦ Πυροβολικοῦ),

Ἰωάννου ὁσ. τοῦ Δαμασκηνοῦ (706),

Σεραφεὶμ Φαναρίου τοῦ νέου ἱερομ. (1601),

Ἰωάννου ἐπισκ. Πολυβότου,

Ἰουλιανῆς μ.,

Χριστοδούλου & Χριστοδούλης παρθένου,

Μνήμη 12 Προφητῶν,

Κασσιανοῦ ὁσ. ἐκ Κύπρου ἐκ τῶν 300 Ἀλαμανῶν.

ὁσ., Κρίσπου ἀπ. ἱδρυτὴς τῆς Ἐκκλησίας τῆς νήσου Αίγίνης.

.

 

5 Δ      +Σάββα Ἡγιασμένου (532),

Ἀναστασίου,

Διογένους μ.,

Γράτου ὁσ.,

Ἀβερκίου,

Νόννου ὁσ.,

Νεκταρίου ὁσ. Ἀθωνίτου (1500),

Φιλοθέου ὁσ. Καρεώτου,

Κοσμᾶ τοῦ Πρώτου Βατοπεδινοῦ Ὁσιομάρτυρος καὶ τῶν σὺν αὐτῷ,

Νιζερίου Λουξεμβούργου,

 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ τηλ 210 3254321

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *